Teltház és kávéillat a Nagykörúton

2016. február 23. - hankypanky

Ismét volt ok az örömre: hatalmas érdeklődés mellett zajlott az idei KávéBár Bazár, több mint kétezer-ötszáz vendég kóstolt kávékat, párlatokat és borokat a Corinthia szállóban. A rendezvényen ötvenöt kiállító termékeit ismerhették meg a látogatók, és számos kísérőprogramnak adott otthont az esemény.hangulat-kiallitoter2.jpg

A kétnapos rendezvényen öt országos bajnokságnak is helyszínt biztosítottunk. Lelkes közönség kísérte a kávés szakma megmérettetéseit, Apró Franciska lett a tejhaböntés, vagyis a Latte Art országos bajnoka, a kávé ízfelismerésén-ízkülönbségein alapuló Cup Tasting kategóriát pedig Balogh Csaba nyerte, így ők képviselheti hazánkat Sanghajban, az áprilisi világbajnokságon. Jelentős szurkolótábor előtt készültek a legfinomabb koktélok is, s a flair mixerek akrobatikus mutatványokkal fűszerezték meg a kevert italokat. Az idei országos koktélbajnok Orosz Ákos – ő egyébként Coffee in Good Spirits világbajnokunk -, a látványos flair kategóriában pedig ismét Deák Olivér bizonyult a legjobbnak, szeptemberben ők ketten utazhatnak a tokiói világbajnokságra.img_7741.jpg

Az Országos Sommelier Bajnokságon megjelent a hazai boros szakma színe-java. A zsűri tagjai Horkay András (az Országos Borbíráló Bizottság elnöke), Gianni Annoni (Pomo d'Oro), Hamvas Zoltán (Bocuse d'Or), Káli Ildikó (szakíró), Kovács József (TG Italiano), Kovács László (a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke), Kozma Kálmán (Gundel) és Virág Csaba (Kárpátia) voltak. A zsűri elnöki tisztét Fabók Mihály örökös magyar sommelier bajnok töltötte be. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló szakmai versenyt idén is – csakúgy, mint az elmúlt két évben - Szik Mátyás sommelier nyerte, kiérdemelve az örökös bajnok címet.sommlier_bajnok_szik_matyi.JPG

A bajnokságokkal párhuzamosan futó szemináriumok, vezetett kóstolók is teltházzal mentek. A tengerentúli kortárs kávékultúráról Julian M. Dénes mesélt, a kávékészítés alternatív, otthon is könnyen használható eszközeiről a Mantra Coffee-csapata tartott bemutatót, és Nagy Balázsnak köszönhetően a csúcsminőségű, speciality tea világát is megismerhették az érdeklődők. A kávé mellett bárkultúra-vonalon is izgalmas előadások születtek; Varga Norbert sommelier a pezsgőkészítés alapjairól, Kaido Laanet Franciaországból érkező cognac-szakértő pedig a francia párlatokról tartott kóstolóval egybekötött prezentációt.

A Bacardí Legacy nemzetközi koktélverseny hat döntőséből ketten, Schök Norbert és Bednárik Nikoletta saját koktéljukról tartott lenyűgöző bemutatót, és a két nappal később zajlott döntőt Norbert nyerte meg, így ő képviseli hazánkat a San Francisco-i világversenyen.

Szántó Tibor csokoládémester záró előadása hagyományosan a legnépszerűbb programok közé tartozik, az óvilági forró csokoládék mellett idén is olyan specialitással is készült, mint a kakaóhéj-tea. Meghökkentő, de annál finomabb ízpárosítások jellemezték az Év Séfjének választott Lőrincz György művészi fagylaltkülönlegességeit, amit a kávés bajnokság eredményhirdetése után készített a közönségnek, és egy miniverseny keretében az is kiderült, az áprilisi AeroPress-bajnokságra a debreceni Black Sheep mikropörkölő biztosíthatja a kávékat.img_7394.jpg

Köszönet mindenkinek, aki eljött, a következő kávés program április 2-én lesz: az Országos AeroPress Bajnokság és az Amatőr Barista Bajnokság a Mariott szálló Marionett pubjában.

Képek: Csárdás Ferenc, Bakay Sándor (Kávékóstoló)

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr388488896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.