Kávébár

Szalonikiben kezdődött a jegesedés

(és azóta van frappé, freddo, cold brew, Roket)

2015. augusztus 31. - hankypanky

Bár elképzelhető, hogy a kávé csaknem ötszáz éves európai karrierje alatt voltak kísérletek a hidegen történő fogyasztására, elterjedté bizonyosan nem vált egészen a huszadik század közepéig. 1957-ben viszont a Nestlé egy görögországi kereskedelmi vásáron bemutatta új termékét, az instant kakaóport, amit hideg tejbe kellett beleszórni és aztán felrázni. Dimitrisz Vakondiosz azonban kávét szeretett volna inni, de nem volt alkalma vizet forralni az akkor már létező Nescafé-jához, ezért a leleményes alkalmazott a kakaóital mintájára hideg vízzel és cukorral rázta össze a kávéport. Így született meg a frappé, ami mára nemcsak Görögországban, hanem világszerte elterjedt. Azóta viszont lett freddo, cold brew, nekünk pedig itt a magyar Roket.dimitris.jpg

Szakértők szerint a tökéletes frappé: kétharmad rész finomra tört jég, hideg hosszúkávé, tejpor vagy tej és fél teáskanál cukor, amiket shakerben kell összerázni. Eredetileg instant kávéporból készült ugyan, de azóta szívesen készítik eszpresszóból is.  Az espresso freddo és a cappuccino freddo a frappé olasz változata, a kettő között az a különbség, hogy az espresso freddóban nincs tej, és persze egyik sem instantból készül!

Számtalan formában alkotható hideg kávéital, az eszpresszót általában tejjel, jégkockákkal és fagylalttal hűtik, nem rázzák, hanem keverik, s likőrrel is szokás ízesíteni. Van hideg verziója a cappuccinónak, a latténak, a flat white-nak is, s az biztos, hogy a vendéglátóhelyeknek érdemes párat szerepeltetni belőlük a választékukban, hiszen kimagasló árréssel eladható termékek a nyári szezon idején.

Gourmet vendég cold brew-t kér?

Egyesek szerint gasztrosznob-kávésznob trend, mások szerint viszont az alternatív kávékészítő eszközökkel sokkal jobban érvényesül a kávé íze, s ez még inkább igaz a hideg főzet esetében. De miről is van szó? A cold brew eljárás során a kávé úgynevezett hideg áztatással/csepegtetéssel készül. Lényege, hogy a kávéőrleményt 10-12 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják, majd fogyasztás előtt leszűrik. Az aromák 90%-a és a teljes koffeinmennyiség átjön, míg 70%-kal kevesebb a savasság az eszpresszóhoz és a filterkávékhoz képest. A cold brew-hoz természetesen professzionális eszközök is kaphatók, itthon leginkább a Hario márka Mizudashi és Water Dripper terméke használatos. Ami pedig a legfontosabb, az maga a kávé. A szakértők világos pörkölésű, közepesen szemcsésre őrölt típust javasolnak a hideg csepegtetéshez, az eredmény pedig egy ízgazdag, savszegény ital lesz. Jégkockákkal tökéletes hűsítő nyárra mindazoknak, akik igazán kíváncsiak a kávéra, és akik képesek nélkülözni a tejet, cukrot, egyéb ízesítőket ebből az italból.hario-water-dripper.jpg 

Kávé a csapból

Rendezvényeken és a város több pontján is találkozhattak már egyesek a kreatív magyar találmánnyal, a Rokettel, ami nem más, mint sörcsapból átalakított nitrogénhajtású kávécsap, illetve az ebből csapolt kávé. Amerikai fejlesztés után jött a saját ötlet, hogy kikísérletezzenek egy csapolható, áztatott, lágy ízű hűtött kávét. Megtalálták a helyes arányt, a hozzáillő kávét, és megszületett a Roket, melyet egy kis rakétával jelölnek, utalván a csapolóegység meghajtására. A kávét durvára darálva körülbelül 14 órán keresztül áztatják, hordóba teszik, és nitrogén segítségével csapolják. Nem szénsavas lesz, hanem selymes, könnyen iható üdítő, hideg főzet. Ahogy ők nevezik, ez a kávé csapra verve, és például a napokban nyitó Marionett sörözőben is ott lesznek. (Ez a Mariott hotelben lévő kézműves söröző, amit egy jól kitalált pályázat nyerteseként indítanak el a Léhűtő tulajdonosai, jön majd róluk önálló írás is.)

roket.jpg

Kép: https://www.facebook.com/drinkroket?fref=ts

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr427732282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása