Kávébár

Világkedvenc buborékok

2016. június 07. - hankypanky

Én egész évben imádom, de kétségkívül a nyár egyik legnépszerűbb buborékos itala a prosecco. Ez az olasz buborék eredetvédett (DOC) faj, karakterének megőrzésére a helyi borászok 1962-ban konzorciumot alapítottak. Tagjai az érdekegyeztetés, a szőlészeti és borászati technológiai háttér fejlesztése, a minőségvédelem, a márka népszerűsítése, a termelési szabályok betartatása mellett kardoskodnak. Tizenöt falu osztozik 18 ezer hektáron, melyből 5 ezer termelő 4 300 hektárja mondhatja magát eredetvédettnek.

prscc.jpg

A prosecco túlnyomórészt glera szőlőből készül, a DOCG kategóriában minimálisan 85%-ban kell ezt a fajtát tartalmaznia. Ezen kívül házasíthatják a helyi verdiso, perera és bianchetta, vagy a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. A glera szőlőfajta egy Trieszt közelében található faluból származik, melyet Prosecconak neveznek. Innen ered a buborékos ital neve. Észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban. Története visszanyúlik egészen a római korig, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet Prosecco falu határában termesztettek. A glera egyik gyökere a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza.

A legdrágább prosecco alapanyagát a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területekről, a Cartizze ültetvényekről szüretelik. Ez mindösszesen 107 hektárnyi szőlő. A mikroklímájában és talajösszetételében rejlik a terület különlegessége. Csupán 140 „szerencsés” borász gazdálkodik a Cartizze ültetvényeken.

A proseccót két féle módon lehet elkészíteni: az alapbort: vagy tartályban (charmat) vagy palackban (methodo classico) erjesztik újra. Az előző az olcsóbb megoldás, széles körben elterjedt a régióban. Ám a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területek gyakrabban alkalmazzák a hagyományos pezsgőkészítési eljárást. Ebben az esetben a palackban történik meg a másoderjesztés, a hozzáadott élesztő és a cukor segítségével.

zona-del-prosecco-doc.gif

A feldolgozás csakis és kizárólag a DOC, vagyis az eredetvédettség által szabályozott falvak határain belül történhet. Egy valódi proseccós palackon mindenképpen fel kell tüntetni Valdobbiadene vagy Conegliano nevét, amely a hitelesség védjegye. A törvény azt is kimondja, hogy a palackozás és a csendes bor "habzósítása" (la spumantizzazione) csak a Treviso tartomány határain belül található pincészetekben történhet. Kereskedelmi forgalomba a prosecco akkor kerülhet, ha a bor minden egyes része - palackozás előtt - átesett a kereskedelmi kamara borász tagjai által végzett érzékszervi vizsgálaton.

2009 óta él a törvény, hogy kizárólag palackban lehet értékesíteni, ha hordóba töltik le, akkor más néven, frizzantenak kell hívniuk. Itthon is egyre több prosecco kapható, árban általában 1500-5000 Ft között, az aktuális kedvencek pedig a Fasol Menin, a Furlan, a Sorelle Bronca és a Bisol. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr4411493390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása