Kávébár

Kik ezek a Breitenbachék?

Évszázados magyar borászfamília, világhíres tokaji szőlők és nemzetközi befektetők házasítása

2015. szeptember 16. - hankypanky

Még szerencse, hogy a borfesztivál közepén jutott kapacitásunk elballagni egy zártkörű kóstolóra a Gerbeaud cukrászdába, máskülönben lehet, hogy a Várban kihagytuk volna a fősodortól kicsit távolabb eső Breitenbach standot. Azonban volt kellő muníciónk, így sikerült alaposabban is megismerkedni Tokaj egyik legújabb ígéretes pincészetével, melyet Kis János borász 2007-ben indított útjára. 2013-ban olyan magyar gyökerekkel rendelkező amerikai befektetői kör fedezte fel a borászatot, akik mindent meg akarnak tenni Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért. Bár évről évre csodálatos tételeket kóstolunk erről a borvidékről, mégis meglepődtünk a bemutatott borok kifinomultságán és karakterén. bret_1.jpg

Kis János igazi lokálpatrióta, több évszázados családi kötődéssel Hegyaljához és a borkészítéshez, melyből négy generáció tudását megtapasztalva ő maga is tanulta a szőlészetet és borkészítést. Dédapja és nagyapja is birtokigazgató vincellérként dolgozott, nagy dűlők telepítéseiben vettek részt tervezőként és irányítóként. Ezek egyike a Lapis-dűlő, melyben ma is áll az az impozáns vincellérház, amelyben édesanyja született. Saját birtokát 1997-től kezdte el felépíteni Breitenbach néven, az első területét ekkor vette a Lapis teraszon.2005-ben súlyos balesetet szenvedett, amely visszavetette a birtoképítést, de meggátolni nem tudta azt. 2006-ban készültek el az első Breitenbach borok, a Lapis késői és a Borbála Cuvée késői szüret. 2007-et kísérleti évjáratnak tekintette, amelyből hatéves hordós és egyéves palackérlelés után kerül forgalomba az első aszúja a Lapis dűlőből.

2008-ban a száraz borok felé fordult a portfóliója. Ebben az évben készült a Lapis Hárslevelű, a Halas Furmint, az Ordinárium Furmint és a Nagy Palánt Furmint. Ezeknek a boroknak, és a 2006-os Borbála Cuvéenek köszönheti, hogy mai társai és befektetői felfigyeltek a munkájára. 2009-ben elkészült az első száraz szamorodni évjárat is a Lapis dűlőből. 2010-ben a nagyon rossz és esős évjárat miatt nem készített bort. 2011-ben elkészült az első birtokbora, s 2013-ban teljesen megváltozott a borászat élete, amikor barátokból lett befektetők érkeztek, akik megvásárolták János területeit és őt magát is bevonva új céget alapítottak. Ennek köszönhetően  már János is főállású szőlészként és borászként dolgozik tovább a Breitenbach Tokajnál.

breitbor.jpg

Új területeket is vásároltak, amelyek egy része a legnagyobb nevű, már bizonyított dűlők közül, míg másik részük a borvidék feltörekvő területeiről került ki. Bodrogkisfaludon megvásárolták a Schell-család legutóbb közösségi házként szolgáló, elhanyagolt, 19. századi kúriáját, amelyben elkezdték felépíteni az új birtokközpontot. Idén, 2015-ben készültek el az első 2013-as tételek – furmint, hárslevelű és narancsbor – melyeket a Budavári Borfesztiválon mutattak be a nyilvánosságnak.

A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, a tervek szerint 2016-ra elkészül az egykori XIX. századi Schell kúria felújítása, itt kap majd végleges helyet a Breitenbach Tokaj pincészet, később pedig éttermet és apartmanokat alakítanak majd ki a tulajdonosok. Jelenleg összesen mintegy tíz hektárnyi területen folyik a szőlőművelés, Tokaj legkiválóbb területein, a teljesség igénye nélkül a Halas, a Lapis, a Nyerges, a Szerelmi vagy épp a Szent Tamás dűlőkben.

Az elnökjelölt és társai

Meglehetősen izgalmas és komoly a magyar gyökerekkel rendelkező, de az Egyesült Államokhoz köthető tulajdonosok névsora. Kezdve George E. Pataki magyar származású amerikai politikussal, aki New York állam volt kormányzója, jelenleg pedig az amerikai elnöki posztért is elindult. Rajta kívül a befektetői kör tagja Sylvia Hemingway marketingszakember, ő neves nemzetközi ügynökségeknél és világmárkáknál dolgozott vezető pozícióban. Egy nyáron sommelierként dolgozott San Franciscóban, ekkor mélyült el a borok iránti szeretete. Imádja a fotográfiát és a komolyzenét, a Budapesti Fesztivál Zenekar elnökségi tagja. Szintén a borszenvedély motiválta Dr. Holló Ernő állatorvost, aki tulajdonosa és szakmai vezetője a Basking Ridge Animal Hospital-nek, feleségével és két gyermekükkel Bernardsville-ben, New Jersey-ben élnek, és komoly célja, hogy a magyar furmintot világhírűvé tegye. A negyedik társ Dán Károly diplomata, akinek az elmúlt években Tokaj viszi el a szabadidejét, és a családjáét is.  Élt és dolgozott Londonban, Washingtonban, New Yorkban és legutóbb Bécsben is, ami mindenek felett azért jó, mert közel van Magyarországhoz. Hiszi, hogy a legjobb bornak is kell cégér, ami csak kitartó, alapos munkával fog úgy fényleni, ahogy azt szeretnénk.

Nos, az eddigi tételek nagyon ígéretesek voltak, kíváncsian várjuk a folytatást, a nemzetközi piacra lépést, de addig is boldogok leszünk, ha itthon találkozhatunk a Breitenbach-borokkal. 

Képek: Pintér Árpád, Szabó Miklós

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr647794038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása