Kávébár

Ada Coleman – az American Bar bűbájos keverőhölgye

2016. szeptember 02. - hankypanky

Egy bárban italokat keverni manapság sem számít kifejezetten nőies munkának, az 1900-as évek elején pedig nyilván lehetetlennek tűnt. Ada Coleman mégis megcsinálta. 1903-ban már a világhíres Savoy Hotel vezető női bártendere lett, több mint két évtizedig alkotott a legendás American Bar pultja mögött, és Hanky Panky koktélja napjainkban is feltűnik az itallapokon.  ada_coleman_small_20110507-1109.jpg  

Ada huszonnégy évesen, 1899-ben kezdte karrierjét, amikor állást kapott a Claridge’s hotelben, apja korábbi munkaadójánál. Ekkor még csak italokat szolgált fel a szállóvendégeknek, majd egy nap megkérték, készítse el az első koktélját. Ez egy közepes Manhattan lett, de a hotel borpincére, bizonyos Mr. Fisher elkezdte tanítatni az egyre tehetségesebb fiatal hölgyet. London egyik leghíresebb szállodájába is eljutott a híre, és hamarosan leszerződtették az akkor nyíló American Bar-ba, ahol 1903-tól vezető bártender lett.   

Itt kezdődött az igazi alkotómunka számára, amihez nem is találhatott volna inspirálóbb közeget.           A Savoy bárja London egyik legmenőbb helyének számított, ahová a korszak leggazdagabbjai és legcsillogóbbjai jártak. Vendége volt Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, a walesi herceg, és olykor Mark Twain is, plusz a londoni művészvilág szép/híres/tehetős szereplői, politikusok, arisztokraták, és elbűvölő szélhámosok, ahogy annak lennie kellett.

Ada Coleman azonban nem csak szórakozott a bárpult mögött. Ő hozta a társaságot és a vendégeket, házigazdája volt a partiknak (amiket otthonában is szervezett), és általában a tökéletes hostess életét élte. Beceneve, a „Coley” a legkevésbé sem tudja kifejezni, mennyire szerették őt a vendégei.

Mindezek mellett kiválóan értett az ízekhez, arányokhoz, mindent tudott a párlatokról és az akkoriban beszerezhető alapanyagokról, a kedvenc sztenderd koktélok mellett folyamatosan alkotott, hogy meglephesse valami újjal a közönséget. Így született meg a Hanky Panky, ami máig híressé teszi őt a bárvilágban. Állítólag azt történt – legalábbis egy interjú nyilatkozata szerint – hogy az egyik legjobb italszakértő törzsvendége, bizonyos Charles Hawtrey komikus rendszeresen úgy érkezett: „Coley, fáradt vagyok. Adj valamit, amiben van egy kis erő”

Ada a színész kedvéért órákig kísérletezett egy-egy új koktélon. „Amikor legközelebb bejött, szóltam neki, hogy van számára egy új italom. Belekortyolt, és ezt mondta, „Istenemre! Ez az igazi hanky-panky! És azóta így hívják a Hanky-Panky-t.” Az italba egyébként vermouth, gin, Fernet Branca és narancs peel került.

Meg kell jegyezni, hogy hanky-panky-nak nem ugyanaz a jelentése Nagy-Britanniában, mint az USA-ban. Inkább a varázslathoz vagy bűbájhoz van köze, ennek szólt Hawtrey felkiáltása. Nem ordította, hogy „Ez szex a pohárban!” (Habár ez a bók is teljesen elfogadható volna, és bármikor kiabálható is.) Mégis, a bűbáj (boszorkányosság) és a szoros barátság (közelség) kettős jelentése rajta maradt az italon azóta is.

Miss Coleman 1926-ig kevert koktélokat az American Bar-ban, egy vagy két évig átfedésben a már híres Harry Craddock-kal (a The Savoy Coctail Book szerzője, amiben csak egy Coleman-ital, a Hanky Panky szerepel). Talán nem magától távozott a világhíres bárból, mivel Craddock nem volt túl boldog, hogy egy nő a vezető bártender. (A tény, hogy egy másik női alkalmazottat is kirúgtak ugyanakkor, és hogy Coleman egyszerűen átköltözött a bárból a hotel virágboltjába, azt sugallja, ez nem egy egyszerű visszavonulás volt).

Akárhogy is történt, Ada Coleman elegánsan intézte, egy közel 30 éves karrier és rengeteg szeretet után, amit a vendégektől kapott. Jóval később, világválságot és világháborút túlélve, a hippikor kezdetén, 91 évesen hunyt el, épp a mixer szakma új feltámadásának idején. Nem biztos, hogy a mai trendek közül mindegyik tetszene neki, és valószínűleg hidegen hagyná a látványos flair is a pult mögött. Annak azonban valószínűleg örülne, hogy a vintage koktélok mennyire népszerűek, és hogy ma már sokkal több nő dolgozik a bárpult mögött. S minden bizonnyal csinálna néhány izgalmas bulit...

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr1311670810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása