Kávébár

Teafű a koktélpohárban

2016. április 28. - hankypanky

A teát nem szokás nyári italként emlegetni, pedig a hőségérzetet jobban csillapítja, mint a jéghideg üdítők. Egyre népszerűbbek viszont a teakoktélok, melyek alkoholos változatban évek óta szerepelnek a kísérletező, gourmet bárok itallapjain, alkoholmentes formában pedig változatos, egészséges frissítőket kreálhatunk a teákból otthon is.matcha-green-tea-cocktail.jpg

„Egy drága tea és egy olcsóbb között valójában nagyon kicsi az árkülönbség adagban számolva, viszont minőségben jelentős eltérések vannak” – kezdi a beszélgetést Nagy Zoltán, a Boutiq’ bar tulajdonos-bártendere, akit a teakoktélokról faggatunk. A teakoktél első lépése, hogy eldöntjük, mit szeretnénk készíteni, milyen ízre vágyunk, s ennek alapján érdemes kiválasztani a megfelelő teát. Magyarországon számos márka s teafajta elérhető szálas és filteres kiszerelésben egyaránt, jelentős különbségeket mutatva mind árban, de főleg minőségben. Zoltán szerint a tea esetében még inkább érvényes, hogy a drágább, de jobb terméket érdemes megvenni, mert adagra lebontva megéri a húsz-harmincforintnyi többletkiadás.

„A teát a típusa és a feldolgozása határozza meg, s a mikroklímától a termőterületig rengeteg tényező befolyásolja az ízét. A zöld tea lágyabb feldolgozású, ezért nem szabad forrázni, mert keserű lesz. A fekete teáknak más a feldolgozási folyamata, inkább az erőteljes, tanninos ízek jellemzik, forrázható, és hosszabb áztatási időt kell neki hagyni.”.

Akár zöld, akár fekete teát választunk, a kényelmi szempontokat félretéve érdemes inkább szálas kiszerelést vásárolni, mivel a filteres termékeknél részben feldolgozási hulladék, vagyis értéktelenebb teatörmelék kerül a zacskóba. Ahhoz, hogy jó teát készítsünk, fontos a víz minősége is. Nem szabad sem túl kemény, sem túl lágy vizet használni, az ideális mennyiség pedig 180 ml vízhez 5 gr tea adagolása - tudjuk meg a „civilként” is teaínyenc bártendertől, aki pár éve Sri Lankán vett részt professzionális teatovábbképzése

Hogy kerül a tea a koktélba?

Bár a teakoktélok az utóbbi pár évben jelentek meg hangsúlyosabban a fine dining éttermek és bárok itallapján, korántsem újkeletű trendről van szó. Audrey Sanders, a világ egyik leghíresebb női mixológusa már a kétezres évek elején kísérletezett a teával, s ő maga is az egyik legőrületesebb kreációjának tartja az Earl Grey MarTEAni-t. Ebben az italban az Earl Grey habként szerepel csúcskategóriás ginnel kombinálva. Azonban már jóval korábban is használták a teát italalapanyagként, például a puncsok készítésekor, ami eredetileg Indiából származik, s az angoloknak köszönhetően terjedt el Európában a 17. században. 

cocktailaudr.jpg    

„Ahogy már említettem, azt kell eldönteni elsőként, mit szeretnénk érvényesíteni a koktélban. Ha a tea ízét, akkor nem szabad nagyon karakteres alkoholt használnunk, ami túldominálja a teát. A zöld tea esetében én a fűszerességét hangsúlyoznám, amihez jól illenek a fehér szeszek, például a vodka, a gin, de egy nagyon lágy skót whisky is passzol, utóbbival szépen kiegészítik egymást. A markánsabb fekete teákkal bátrabban kísérletezhetünk. Mi általában készítünk egy teaszirupot, vagy csinálunk egy nagyon erős főzetet picikét túláztatva, mert az extra idő erőteljesebbé teszi az ízt, az enyhe keserűség pedig eltűnik az italban.” Zoltán azt is elmeséli, hogy a magyar törvények nem engedik a saját infúziók előállítását a vendéglátóhelyeken, vagyis azt, hogy például ginbe áztatott teafüvet – amiben szépen kioldódik a tea íze – készítsen és tároljon egy bár. Aki viszont szeret kísérletezni az italokkal, otthon próbálkozhat saját teás-alkoholos infúzió létrehozásával. Emellé kiegészítőként csupán kevés cukrot, esetleg vaníliát – ami főleg a whiskyhez ideális -, kis mentát és citromlevet kell adni, de extrémebb ízt kapunk, ha a cukrot és a citromot például feketeribizli-ecettel helyettesítjük.      

Ötletesen és egészségesen

Aki inkább alkoholmentes, hűsítő, frissítő italokra vágyik, fantáziadús teakoktélok számtalan változatát alkothatja meg percek alatt. A nyár különösen jó időszak a szezonális gyümölcsökkel, fűszernövényekkel való kísérletezéshez. Főzetként érdemes gyümölcsteákat használni, hiszen ezek összetételét nem a teafű, hanem a szárított, kandírozott gyümölcsök, virágszirmok, és egyes gyógynövények keveréke alkotja. Az erdei- és a piros bogyós gyümölcsteákhoz kiválóan illenek a nyári termések, a lehűtött főzethez bátran adagoljunk eper, meggy vagy ribizli, sőt, dinnye darabkákat. Még különlegesebbé tehetjük az italt friss mentával és bazsalikomlevéllel, melyek számos jótékony hatással bírnak az élénkítéstől kezdve az immunrendszer erősítéséig, és remekül passzolnak a gyümölcsös ízek mellé. 

raspberry-sweet-tea-cocktail-8.jpg

A zöld vagy fekete teákból szintén izgalmas, kreatív ízkombinációkat hozhatunk létre, emellett élénkítenek is – ezért is olyan népszerűek. A zöld teát - kevésbé markáns jellege miatt - „fűszerezhetjük” bodzavirággal vagy friss levendulával, mindkettő harmonizál a teával, s míg a bodza tisztít és fogyaszt, a levendula nyugtató, lazító tulajdonságáról ismert. Ezekre pedig melyik nő ne vágyna…

Bátran vágjunk bele a teakoktél-alkotásba, hiszen igazán ötletes, finom italok születhetnek egyszerűen és gyorsan. Aki pedig inkább bízná profikra a munkát, egyre több bárban és étteremben találhat kedvére való választékot. A kínálat tehát folyamatosan bővül, de ne felejtsük el, hogy a Long Island Iced Tea csak a nevében az, ami. Valójában négy-ötféle alkohol keveréke kólával felöntve, igaz, egyes helyeken ez utóbbit már teával helyettesítik.

Az utóbbi évek egyik szezonális sikertermékei a különböző, tetszés szerint ízesíthető, saját készítésű jegesteák, valamint az alkoholos és alkoholmentes teakoktélok. A Dilmah nemzetközi márkanagykövete, Robert Schinkel holland celebrity bartender a tavasz kezdetén egy rendhagyó teraszparti keretében mutatta be hazai gasztronómiai szakemberek részére a legújabb teatrendeket.

A Veritas Borkereskedés udvarán szervezett szabadtéri teapartin a meghívott vendégek megismerhették a házi jegestea kreatív, ugyanakkor üzletileg is előnyös felhasználási lehetőségeit is különböző vendéglátóhelyi szegmensekben. Teakoktél, teaballon, természetes teaalap – csupa olyan innováció, amely túlmutat a teakészítés hagyományain, de nem nélkülözheti a jó alapanyagot. 

A Dilmah volt az első teamárka Magyarországon, aki már több mint 10 éve tudatosan hívja fel a vendéglátók figyelmét arra, hogy a teát ne csak a megszokott forró ital formájában, hanem hűtött módon is kínálják a vendégeik számára. A friss, helyben készülő jegestea maximálisan illeszkedik a mai minőségi gasztronómia fő trendjeihez: helyi alapanyagok felhasználásával, frissen, kézműves módon készül, tartósítószert, mesterséges aromákat nem tartalmaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr9311357184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása