Kávébár

Volt egy farmom Afrikában

2015. október 24. - hankypanky

Nem szégyen bevallani, ha az ember (nő) tucatszor megnéz egy romantikus filmet, vagy újra és újraolvas egy könyvet, mert épp egy kicsit Karen Blixen szeretne lenni. Persze nem kávézik közben, hanem issza a proseccót és csodálkozik, amiért képes még mindig elérzékenyülni a történeten. Mert ez a sztori nem fikció, hanem egy különleges sors elmesélése a huszadik század első feléből. De kicsoda Karen és mi köze a kávéhoz? 

kisfekete-karen2.jpg

A hölgy Dániában született az 1800-as évek vége felé, és már fiatal nőként irodalmi sikereket zsebelt be. Művelt volt, kíváncsi, kalandvágyó, így egy szerelmi csalódás után eljegyezte magát viszonzatlan szerelme ikertestvérével, Bror von Blixen-Finecke báróval. Az izgalmak még csak ezután következtek, a pár ugyanis 1914 januárjában Kelet-Afrikába költözött, mert a báró kávéültetvényt vett ott, bízva abban, hogy az Arabica kávé aranyat ér. 

 Sajnos a terveket némiképp felborította az I. világháború, aminek egyik következménye volt a munkaerő- és élelmiszerhiány, s a britek 1917-ben átmenetileg betiltották a kávéimportot. Ennek tetejében marhavész tört ki az országban, ráadásul három évig pusztító szárazság uralkodott. Ám a család tulajdonában lévő Karen Coffee Company Ltd. cég még mindig reménykedett, és egy nagyobb ültetvényt vásárolt Nairobi közelében a Ngong hegyek lábánál, amely M’Bogani (Ház a fák között) névre hallgatott.

kisfekete-karen3.jpg

A házaspár kapcsolatát leginkább viharosnak lehet nevezni, így nem meglepő, hogy hűtlen, és pénzügyek tekintetében is megbízhatatlanná vált férje mellett Karen szerelmes lett egy másik férfibe. 1918-ban találkozott az arisztokrata katonatiszt Danys Finch Hattonnal, aki kereskedőként és szafari-vezetőként élt Kelet-Afrikában. Karen az 1920-as évek elején elvált a bárótól, átvette a farm irányítását, de nem sikerült megoldania az ültetvény reménytelen gazdasági helyzetét, amiben szerepet játszott a világválság is. 

1931-ben árverésre bocsátották a farmot, így el kellett hagynia Afrikát. Május 14-én, néhány hónappal indulása előtt Denys Finch Hatton egy repülőszerencsétlenségben meghalt. A csődbe jutott Karen Blixennek nem volt más választása, még ebben az évben hazaköltözött édesanyjához Rungstedlundba. Ekkor határozta el, hogy befejezi az 1925-26 során elkezdett írásait, s igaz, hogy álnéven, de végül megjelentek, és szép sikereket értek el afrikai történetei. Legismertebb könyve a Volt egy farmom Afrikában, melyből Távol Afrikától címmel készült romantikus film Meryl Streep és Robert Redford főszereplésével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr767714034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása