Kávébár

Tél a bárban Buddhával

2015. október 27. - hankypanky

A Buddha-Bar nyitás óta az egyik kedvenc budapesti helyem, ázsiai-fúziós éttermét is nagyon megszerettem, az emeleti bár pedig tényleg top kategória, abszolút méltó a lánc más, nemzetközi franchise-tagjaihoz Monte-Carlótól Dubajig. Tudom, hogy sokak szemében túl elegánsnak és túl elitnek tűnik ahhoz, hogy csak úgy beugorjunk egy italra, pedig pont az a hely, ahová érdemes csak úgy, mert tényleg kellemes meglepetést okoz több szempontból is.buddharets.jpg

Először is, nem kell félni a dress code-tól, mivel ez egy szállodai bár, sok a turista, a ház vendégei gyakran jönnek a nap végén egy koktélra, nincs semmilyen kötelező formalitás, és a vörös szőnyeg se ijesszen el senkit a helytől. A bártenderek nemcsak profik, hanem igazán jófejek, kérdezni, kóstolni bátran lehet, és tényleg van mit.

Pár napja indult el a téli étlap és itallap, mind a hozzávalókban, mind a díszítésben megjelennek a szezonális gyümölcsök és őszi fűszerek; úgymint a ringlószilva, körte, alma, egész fahéjrúd és a szegfűszeg. Különböző országok ízei keverednek egyes koktélokban, mint például a „Late night breakfast” kreációban: japán whisky és angol tea. A vezető bártender, Vincze Ádám azt is elmeséli a pultnál, hogy nagy a kísérletező kedv, szeretnek játszani a textúrákkal, egyik újdonságuk például a friss ringlószilvából készült szilvahab.asian_cadillac.jpg

A teák is jelentős szerephez jutottak az új itallapon dekorációként és alapanyagként is; valamint a házi készítésű szegfűszeges mézszirup, a rebarbaraszirup és a saját készítésű aszalt gyümölcsök mind megtalálhatóak az izgalmas koktélok hozzávalói között. Ha már tél, felkerült a menüre egy új Blazer koktél is; (ez az, ami látványosan meggyullad), illetve a különlegesebb vagy ritkábban használt alkoholok, mint például a sloe gin vagy a tokaji aszúból készült redukció is fellelhetők a koktélokban.

Engem az ízek mellett az italok prezentálása nyűgöz le, hihetetlenül dekoratív és kreatív a tálalás, s hozzáteszem, egy ötcsillagos szálloda prémium bárjához képest nem a valóságtól elrugaszkodott árakkal dolgoznak.

Ugyanez elmondható az ételekről is. Osama Kutaini séf nemcsak az ázsiai fúziós ízeket hozza magabiztosan, hanem alkotókedvű szakember, aki a szezonális alapanyagokkal is szívesen játszik, így az őszi-téli étlapon van sütőtök, füge, dió. Személyes kedvence pedig épp a Szent Jakab kagyló, mert ahogy ő fogalmaz: ebben az ételben minden benne van: kagyló, szarvasgomba, gyümölcs; egyszerre édes, sós és csípős, mindezt kiegészíti a látványos tálalás. (Az étterem sem kevésbé hatásos - ahogy a nyitóképen is látszik - a lánc védjegye, a tér központi helyén lévő Buddha szobor itthon is figyeli a vendégeket, azért nem tolakodóan, jól illik a látóterünkbe.)szent_jakab_kagylo_1.jpg

Az én favorit fogásom a Buddha-Bar sashimi jégtál tonhallal, lazaccal, tigrisrákkal, tengeri süllővel, tonhal tatakival és lazackaviár, tényleg zseniális és gyönyörű! Érdemes tudni, hogy a bárban is van menü, tehát ha koktélozás közben sushizni támad kedvünk, ez gond nélkül működik.

buddha-bar_sashimi_jegtal.jpg

Őszintén szólva kevés jobb esti program van annál a városban, mint hogy hallgatjuk DJ Mada zenéjét, lazítunk a kényelmes fotelekben, csipegetünk, és lessük a srácok mozdulatait a pultban. Nem minden nap adatik ez meg, ezért igazi ajándék, főleg ősztől tavaszig, amikor a teraszokról szívesen átülünk egy félhomályos ázsiai hangulatba, Buddha figyelő tekintete mellett.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr278025812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása