Kávébár

Koktélparti Pesten a világ egyik legmenőbb bártenderével

(a világ legjobb bárjából)

2015. szeptember 01. - hankypanky

Nemcsak legendás - csillagos, sapkás - éttermekben érthetjük meg, mit jelent valójában a csúcsgasztronómia. A top konyhák teljesítményeihez hasonlóan a bárkultúra is kitermeli a maga kreatív alkotóműhelyeit, ahol akár konyhai eszközök bevetésével is készülnek a szokatlan ízpárosítású, különleges alapanyagokkal játszó, vagy újrafelfedezett/modernizált italok. A bárpult isteneiről kevesebb szó esik, mint a konyha ördögeiről, de épp ezért vagyunk mi, hogy szót ejtsünk róluk is. Főleg, hogy két héten belül érkezik Budapestre a világ legjobb bárjának választott londoni Artesian bártendere, Simone Caporale, aki hazai szakembereknek tart mesterkurzust, este viszont a Kempinski hotel bárjában várja a vendégeket egy kis szürrealista koktélozásra.  bluexox.jpg

Szeptember 15-én Simone Caporale, a londoni Artesian Bar nemzetközi hírű bártendere tart mesterkurzust a Blue Fox The Bárban. Ugyanaznap ugyanott 22.00 órától ő lesz a "díszvendég" a Szürrealizmus Koktélpartin, ahol az Artesian bár új „Szürrealizmus” koktéllapjáról mutat be néhány kreációt.

Az olasz származású szakember hazájában, a Comó-i tó partján, egy kis kávézóban kezdte pályafutását. A tudás- és felfedezésvágytól hajtva útra kelt, s mintegy tíz év alatt Európa és Amerika számtalan bárjában megfordult, míg 2009-ben le nem telepedett Londonban. Számára (is) ez a város jelenti a „koktélfővárost”. Előbb a Borough Marketen, a Roast bárban csiszolgatta tudását és vette fel a "londoni stílust", majd egy év múlva csatlakozott a Langham Hotelben található Artesian Bar csapatához. Hála ottani mentorának, Alex Kratenának, Simone hamarosan az Artesian egyik vezető bártendere lett.

simone.jpgKép: simonecaporale.com

Az ezt követő években az Artesian csapata számtalan díjat elnyert:

- A világ legjobb bárja 2012 – Drinks International
- A világ legjobb bárja 2012 – Tales of the Cocktail
- A legjobb európai koktélbár 2012 – Paris Bar Show
- A világ legjobb koktéllapja 2011 – Tales of the Cocktail

Simone pedig az Év nemzetközi bártendere díjat kapta meg 2014-ben New Orleansban. A harminc éves bártender rendszeresen tart mesterkurzusokat és koktéltréningeket a világ számos országában, a sajtó gyakran kéri ki Simone tanácsait bárral és koktéllal kapcsolatos témákban. Nemcsak a legnevesebb magazinokban jelennek meg cikkek róla, hanem Jamie Oliver „Drinks Tube” csatornáján többezer embernek mutatja meg naponta, hogyan kell egyszerű koktélokat keverni. Amit Jamie Oliver neve fémjelez a konyhaművészetben, ugyanazt jelenti Simone Caporale a koktélok világában.

És mi lesz az esti partin?

Az Artesian Bar „Szürrealizmus” menüjét Salvador Dali szakácskönyve inspirálta. Az 1971-ben megjelent Les Diners de Gala (Gala vacsorái) című kötet valószínűleg a legbizarrabb szakácskönyv, amivel valaha is találkozhattunk. Nos...e hangulat jegyében készülnek az új koktélok, például egy gömbölyű pohárban hálóban lebegve érkezve, amelyet a vendég ujjára akasztanak egy brossal... Igen, ilyen a londoni Artesian, ahová egyébként belépni is megható érzés, nemcsak a tökéletes luxushangulat miatt - ezt Londonban azért mások is tudják - hanem a stílus, a szerviz, a választék, az enteriőr és a vendégkör elegye tényleg olyan izgalommal tölti meg a teret, hogy biztosak lehetünk benne, valami nagy dolog készülődik épp...  artesian.jpgKép: artesian-bar.co.uk

Az Artesian itallapján a hashtagek jelzik, hogy egy-egy koktél milyen érzést kelt, pl. ennél az imént leírt Suspended in Time koktélnál: #FeelingPretty („csinos vagyok”). Ha valaki sorra veszi a koktélokat, olyan mintha egy szürrealista tárlat képeit nézné. A pszichénk befolyásolása helyett/mellett Simone célja leginkább az, hogy az érzékeinkre hasson, s olyan ízeket keverjen, amelyeket korábban még senki nem kóstolt és nem is tudja semmihez sem hasonlítani. Az eredetiség iránti vágy pedig a vendégek legjobb tulajdonsága, ugye. Ezt a mágikus hangulatot igyekszik Simone megteremteni Budapesten is, aki tehát szeptember 15-én ellátogat a Blue Fox The Bárba, részese lehet mindennek.

Belépő: 3000 Ft, amely tartalmaz egy Simone által készített koktélt is

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1637192243188791/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavebar.blog.hu/api/trackback/id/tr197751920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása