Túladagolás Barcelonában

2017. június 27. - hankypanky

A magyarok karácsonykor esznek halat, a katalánok talán naponta is. Persze ez nem meglepő egy olyan városban, ahová Frank Gehry, a világ egyik leghíresebb építésze nem múzeumot, hanem egy méretes pontyra emlékeztető köztéri szobrot tervezett, stílusosan a tengerparti sétányra. S ha ez még nem volna elég, a kikötőben is hatalmas rákkal találjuk szembe magunkat, kérdés tehát nincs is, Barcelonában elsősorban azt kóstoltuk, amit a tenger ad decemberben. Másodsorban minden egyebet. Kifulladásig.barna1.jpg

Tovább

A legpezsgőbb borhétvége idén is a Corinthiában

Március 17-19. között zajlik a VinCE Budapest Wine Show

Ismét jön a VinCE, vagyis a legsikkesebb bor- és pezsgőhétvége a Corinthia szállóban! Kelet-Közép-Európa legjelentősebb borpiaci találkozója, a 8. VinCE Budapest Wine Show 160 kiállítóval, 1000 különböző borral, számtalan mesterkurzussal, neves bortermelőkkel, nemzetközi szakértőkkel és borbeszerzőkkel, különleges kóstolókkal várja a borkedvelőket és a szakmabelieket március 17–19. között a Corinthia Hotelben. És még kávénagykövetet is választanak!blogvince.jpg

Tovább

Ízekkel és hangulattal töltődik ismét a Belvárosi Piac

Töltött Hold Gasztrovíkend február utolsó hétvégéjén

Második alkalommal szerveződik téli evőhétvége a Belvárosi Piacon, idén február 24-26. között kóstolhatunk bele jobbnál jobb vendéglők, termelők és a piaci üzletek izgalmas kínálatába. A Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építkező éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek.gasztro_640x360px.jpg

Tovább

A bulinegyedbe költözik a KávéBár Bazár

Bár nagyon szerettük a Corinthiát, 2017-ben új helyszínen, a Kazinczy utcai TESLA Budapest rendezvényközpontban szervezzük a kávés szakmai legnagyobb hazai eseményét. Február 18-19-én immár nyolcadik alkalommal zajlik a KávéBár Bazár, s a belépőjegy megvásárlásával negyven kiállító termékeit – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatnak meg a vendégek. A kiállítás nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál.Érdemes akár karácsonyi ajándékként is megvenni az elővételes belépőket!kavebarbazar2017.jpg

Tovább

A csúcsgasztronómia nemcsak élmény, felelősség is

San Sebastian az elmúlt húsz év alatt elérte, hogy Spanyolország gasztronómiai fővárosaként emlegessék, teljesen megalapozottan. A tradicionális baszk konyhakultúrában olyan újító személyiségek kerültek „tűzközelbe”, akik jobbnál jobb, csillagokkal és egyéb elismerésekkel méltatott éttermeket hoztak létre. Nem véletlen, hogy ebben a városban indult el tizennyolc éve a San Sebastian Gastronomika kongresszus, amely manapság a világ minden tájáról vonzza a szakmabeli érdeklődőket. Idén Magyarország volt az egyik díszvendég, így még inkább volt okunk személyesen is ellátogatni Baszkföldre. gastronomika2016_2_httpwww_restaurantenineu_com_-1980x865.jpg

Tovább

25 éves a Budavári Borfesztivál - idén napsütésben ünnepelhetünk

A rendszerváltás után, 25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Együtt nőtt fel az újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, nemzetközi rendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és segíti a generációváltást napjainkban is. Nézzük, mit tartogat az idei program szeptember 8-11. között, amikor is végre biztosnak tűnik a napsütés!bf1_1.jpg

Tovább

Ada Coleman – az American Bar bűbájos keverőhölgye

Egy bárban italokat keverni manapság sem számít kifejezetten nőies munkának, az 1900-as évek elején pedig nyilván lehetetlennek tűnt. Ada Coleman mégis megcsinálta. 1903-ban már a világhíres Savoy Hotel vezető női bártendere lett, több mint két évtizedig alkotott a legendás American Bar pultja mögött, és Hanky Panky koktélja napjainkban is feltűnik az itallapokon.  ada_coleman_small_20110507-1109.jpg  

Tovább

Ahol a bor egy pohár mosoly

Nem tudok teljesen független maradni, hiszen "szakmailag" is van közöm egy kicsit a tavaly ősszel nyitott borbárhoz. A Ferenciek terétől kétpercnyi sétára, az Erzsébet hotel oldalában működik a Judy’s Wine Bar&Shop Simon Judit borásznő szakmai irányításával. A Halászbástya egykori sommelier-je nagy szakértelemmel és sok kedvességgel vezeti az üzletet, bármikor szívesen magyaráz a borokról,  sört csapol, ha kell, vagy a tapas-tálakat intézi a konyhán. Jót tesz a helynek a női energia, a választéktól függetlenül is szeretünk itt lenni.judyhvg.jpg

Tovább

A gép és az ember

Manapság triviális, hogy a nagyobb forgalmat bonyolító kávézókban két vagy háromkaros eszpresszógépek üzemelnek, és egyre nagyobb létjogosultsága van az úgynevezett alternatív eszközöknek. Utóbbiak többsége nem is annyira modern, hiszen a kávékészítés története nem az eszpresszóval indult, bár manapság ez a legelterjedtebb technológia. Nézzük, hogyan született meg a crema, és miért tartják izgalmasnak a baristák a különböző filter-eljárásokat.nyito.jpg

Tovább

Elképesztően jó fagylaltozó a banknegyedben

Igazság szerint nem szeretem a fagylaltot. Ritka alkalmakkor megmaradok a csoki vagy vanília páros valamelyikénél, mert egyetlen gombóc is bőven elég. Azonban találtam egy helyet, ahol olyan fagyik vannak, amiket nagyon szívesen kóstolgatok: sósak, fűszeresek, lágyak, érdekesek. A májusban nyílt Damniczki cukrászmanufaktúrában tejalapú remekművek  és széles szorbet-választék található, mindegyiket érdemes kipróbálni!fagy1.jpg

Tovább

Hús-vér konyha szívvvel-lélekkel

A Károlyi utcában található, tavaly ősszel nyitott MészárSteak Kitchen három ismert szakmabeli, Szekula László, Dallos Ferenc  és  Gál „Hentesutánzat” József ötletelése  nyomán   született meg.     A több mint két évtizedes gasztro-karriert s számos sikeres éttermi projektet magukénak tudható tulajdonosok a híres városi hentessel összefogva egy mai, belevaló, hús-vér konyhát képzeltek el a belváros közepére. Olyat, ami stílusa, választéka és árai miatt gyorsan a húsimádók egyik törzshelyévé válik. Így is lett.067_web.jpg

Tovább

Világkedvenc buborékok

Én egész évben imádom, de kétségkívül a nyár egyik legnépszerűbb buborékos itala a prosecco. Ez az olasz buborék eredetvédett (DOC) faj, karakterének megőrzésére a helyi borászok 1962-ban konzorciumot alapítottak. Tagjai az érdekegyeztetés, a szőlészeti és borászati technológiai háttér fejlesztése, a minőségvédelem, a márka népszerűsítése, a termelési szabályok betartatása mellett kardoskodnak. Tizenöt falu osztozik 18 ezer hektáron, melyből 5 ezer termelő 4 300 hektárja mondhatja magát eredetvédettnek.

prscc.jpg

Tovább

Minijuhok a kiváló borok szolgálatában

Nem lehet ma már a világ egyik legnépszerűbb fehérborfajtájáról, a sauvignon blanc-ról úgy beszélni, hogy meg ne említsük Új-Zélandot is. A szigetország természeti és technológiai adottságainak köszönhetően mára kimagasló minőséget ad a világnak, s nemcsak a fehér szőlőknél értek el nemzetközi hírnevet, a borbarátok már az új-zélandi pinot noir-t is méltán emlegetik. Környezettudatosság, minőség, innováció – ezek a kulcsszavak, mikor az új-zélandi borkultúráról beszélünk.

nwsheep.jpg

Tovább

Teafű a koktélpohárban

A teát nem szokás nyári italként emlegetni, pedig a hőségérzetet jobban csillapítja, mint a jéghideg üdítők. Egyre népszerűbbek viszont a teakoktélok, melyek alkoholos változatban évek óta szerepelnek a kísérletező, gourmet bárok itallapjain, alkoholmentes formában pedig változatos, egészséges frissítőket kreálhatunk a teákból otthon is.matcha-green-tea-cocktail.jpg

Tovább

A legnemesebb párlat francia módra

A Bordeaux borvidékétől északra eső területek már több mint félezer éve kapcsolatba kerültek az angol és holland borkereskedőkkel. Könnyed boraik nehezen bírták a tengeri szállítás viszontagságait, így egyre többen a desztillálást választották termékeik „tartósítására”. 1549-ben említik először az eau de vie-t, de a lepárlás széleskörű elterjedése a 17. századig váratott magára, mikor is De La Croix Maron lovag 1625 környékén feltalálta a kettős lepárlást, ami magasabb alkoholfokú és jobb minőségű italok előállítását tette lehetővé. Így születtek meg a borpárlatok, vagyis a brandyk.cognac_house.jpg

Tovább

Teltház és kávéillat a Nagykörúton

Ismét volt ok az örömre: hatalmas érdeklődés mellett zajlott az idei KávéBár Bazár, több mint kétezer-ötszáz vendég kóstolt kávékat, párlatokat és borokat a Corinthia szállóban. A rendezvényen ötvenöt kiállító termékeit ismerhették meg a látogatók, és számos kísérőprogramnak adott otthont az esemény.hangulat-kiallitoter2.jpg

Tovább

Bocuse-receptek Michelin-tálalásban első alkalommal Budapesten

A Sofitel Budapest Chain Bridge új gasztronómiai eseménysorozatot indít Senses of Sofitel címmel. Az egyedülálló vacsorák alkalmával a világ különböző Michelin-csillagos éttermeiből érkező szakemberek alkotásait kóstolhatják meg a vendégek. A "gasztro-utazás" során a világhírű, háromcsillagos séf, Paul Bocuse receptjeiből is kerülnek egyedi ételkülönlegességek a tányérra január 28-29-30-án este. chefs_senses_of_sofitel.jpg

Tovább

Kávédelikátesz olasz módra

Az olasz családi vállalkozásból nemzetközi kávépiaci szereplővé vált ManueL márka idén ünnepli 40. születésnapját. Az észak-olaszországi De Giusti család második generációja felel azért, hogy a Conegliano-beli gyárból prémium minőségű kávék kerüljenek forgalomba világszerte. A jelenlegi vezetők, vagyis az egykori gyermekek szinte a pörkölőüzemben nőttek fel, így mindent tudnak a feldolgozás folyamatáról, az állandó minőség biztosításáról, ezért a cég legnagyobb beruházásai a technológiai fejlesztések. A legmodernebb eszközökkel felszerelt üzemből látják el partnereiket több mint ötven országban, de nemcsak a technológia, hanem a termékválaszték is fejlődött és bővült a proseccótól a panettonéig az elmúlt évtizedben.manu.jpg

Tovább

Tél a bárban Buddhával

A Buddha-Bar nyitás óta az egyik kedvenc budapesti helyem, ázsiai-fúziós éttermét is nagyon megszerettem, az emeleti bár pedig tényleg top kategória, abszolút méltó a lánc más, nemzetközi franchise-tagjaihoz Monte-Carlótól Dubajig. Tudom, hogy sokak szemében túl elegánsnak és túl elitnek tűnik ahhoz, hogy csak úgy beugorjunk egy italra, pedig pont az a hely, ahová érdemes csak úgy, mert tényleg kellemes meglepetést okoz több szempontból is.buddharets.jpg

Tovább

A Fehér Város színes tányérjai

Bizonyos városok az evésről szólnak. Nemcsak a kifinomult étkezésről, hanem a csipegetésről, habzsolásról, a reggeltől estig tartó falánkságról, miközben persze nem is vagyunk éhesek. De csábítanak a piacok harsogó árusai, az utcai büfék nassolnivalói, az éttermek kimeríthetetlen választéka. Tel-Aviv is ilyen hely, nem annyira harsányan etet, mint Barcelona, ám annyiféle konyhastílus, ízlés és szokás keveredik itt, hogy a gasztro-turistáknak bőven van okuk lelkesedni.tlmessa_1.jpg

Tovább

Volt egy farmom Afrikában

Nem szégyen bevallani, ha az ember (nő) tucatszor megnéz egy romantikus filmet, vagy újra és újraolvas egy könyvet, mert épp egy kicsit Karen Blixen szeretne lenni. Persze nem kávézik közben, hanem issza a proseccót és csodálkozik, amiért képes még mindig elérzékenyülni a történeten. Mert ez a sztori nem fikció, hanem egy különleges sors elmesélése a huszadik század első feléből. De kicsoda Karen és mi köze a kávéhoz? 

kisfekete-karen2.jpg

Tovább

Kávéház a világutcában

Akár egynapos túra keretében is érdemes felkeresni az október végéig zajló milánói Világkiállítást, hiszen van olyan légitársaság, amely naponta indít kora reggeli járatokat késő esti visszaúttal. Budapestről alig két óra az EXPO bejárata, s a délelőtti kávét már az illycaffé által vezetett Kávé Pavilonban fogyathatjuk el. Mi az esti hazaút helyett egy magyar hölgynél vacsoráztunk Milánóban, s a kávétúrát Triesztben zártuk a tengerpart mellett.

kalandor-nyito.jpg

Tovább

Olaszrizling: amiből mindig lehet otthon egy palack

A Winelovers csapat október 10-én újra megrendezi Magyarország legnagyobb olaszrizling mustráját, az Olaszrizling Október Nagykóstolót. Sokan az olaszrizlinget abszolút hétköznapi bornak tartják, a hűtő egyik állandó, megbízható lakójának, pedig sokoldalúság és stílus tekintetében ennél sokkal több is van benne. Érdemes megismerni alaposabban, ebben segít a Rizling Generáció is.olaszr.jpg

Tovább

Kik ezek a Breitenbachék?

Évszázados magyar borászfamília, világhíres tokaji szőlők és nemzetközi befektetők házasítása

Még szerencse, hogy a borfesztivál közepén jutott kapacitásunk elballagni egy zártkörű kóstolóra a Gerbeaud cukrászdába, máskülönben lehet, hogy a Várban kihagytuk volna a fősodortól kicsit távolabb eső Breitenbach standot. Azonban volt kellő muníciónk, így sikerült alaposabban is megismerkedni Tokaj egyik legújabb ígéretes pincészetével, melyet Kis János borász 2007-ben indított útjára. 2013-ban olyan magyar gyökerekkel rendelkező amerikai befektetői kör fedezte fel a borászatot, akik mindent meg akarnak tenni Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért. Bár évről évre csodálatos tételeket kóstolunk erről a borvidékről, mégis meglepődtünk a bemutatott borok kifinomultságán és karakterén. bret_1.jpg

Tovább